Google+ Followers

23 Dec 2014

TERIMA KASIH SIM KAD TUNE TALK TONE EXCEL

Salam Sejahtera semua sahabat-handai yang jauh dan dekat,

Apa khabar? Lama sungguh saya membiarkan blog blue-purple saya ini "tidur lena". Maafkan saya. Sibuk kerana menguruskan perkara-perkara lain yang mengatasi kudrat saya untuk duduk depan komputer dan mengemaskinikan semua aktiviti yang telah saya lakukan sepanjang bulan September 2014 hingga kini, Disember 2014. Bermula dari menemani dan menguruskan hal keperluan anak saya yang akan menduduki peperiksaan UPSR sehingga menerima keputusan UPSR baru-baru ini dan pelbagai lagi aktiviti yang Kami sekeluarga telah lalui.  

Alhamdulillah. Syukur ke Hadrat Ilahi kerana memberikan keputusan yang cemerlang kepada anak saya dalam peperiksaan UPSR baru-baru ini dengan mendapat semua 5A. Alhamdulillah. Cerita tentang ini akan saya kongsikan di entri lain. In shaa Allah kerana entri kali ini saya nak berkongsi mengenai KELEBIHAN SIM KAD TUNE TALK TONE EXCEL kepada sahabat semua. 

Untuk sahabat yang belum sempat mengenali latar belakang Syarikat Tone Excel Sdn Bhd, ia ditubuhkan pada tahun 2009. Ia merupakan syarikat yang memberi peluang perniagaan kepada usahawan di bidang telekomunikasi. Pada 10 Februari 2010, syarikat ini telah menandatangani perjanjian dengan Tune Talk yang merupakan pembekal kepada komunikasi untuk memberikan peluang kepada pengguna-pengguna handphone di Malaysia untuk mencapai kebebasan kewangan serta berbagai keuntungan sebagai ahli.  Tune Talk dimiliki oleh syarikat induk Tune Group yang terdiri daripada Tune Insurance, Air Asia, Tune Hotel, Tune Money, Tune Support dan Tune Talk. #kredit kepada handbook Tuan Mazelan Abas.







Permulaan Yang Tidak Disangka

Semenjak saya bercuti tanpa gaji bermula Mei 2014, saya akui saya dapat meluangkan masa untuk membaca buku-buku motivasi, buku-buku mengenai pelaburan hartanah tulisan Tuan Azizi Ali, Milan Doshi, buku-buku mengenai pelaburan hartanah lelong oleh Tuan Shafie Bustan, webinar anjuran Dr Shah Razali dan lain-lain, buku-buku internet marketing, tentang affiliate - Ashadee (Gobala Krishnan- saya siap join webinar), teknik email marketing oleh Tuan Faisal Ismail (saya siap join webinar) dan seumpamanya. Saya juga berpeluang menyertai kursus keusahawanan anjuran Dr. Haji Azizan Osman. Saya juga dapat mengagihkan masa membuka facebook dan berhubung dengan rakan-rakan yang saya tak sempat berkomunikasi selama ini dan yang penting  sekali, saya dapat membaca banyak maklumat yang berguna di dalam facebook. 

Face Book Yang Memulakan Segalanya

Ada yang kata facebook telah membawa bencana ke dalam hidup mereka sekeluarga. Memang betul ada yang berlaku sedemikian. Nauzubillah minzalik. Mohon ini dijauhkan daripada kita semua. Saya bersyukur kerana setakat ini facebook masih dan telah "berbuat baik" ke atas kehidupan Kami sekeluarga. 

Mesti kawan-kawan tertanya-tanya, "apa dia tu?". Haaaa...mari kita flashback ya. Bermula bulan Jun atau Julai tahun ini, saya telah banyak melihat dan membaca mengenai #tunetalktoneexcel di merata-rata facebook wall saya. Tanpa sebarang perasaan saya layan jer membaca sampai habis. Tengok video testimoni yang diberikan. contohnya bit.ly/simkadsantaiAAhttps://www.youtube.com/watch?v=heCKNjvKYRo, https://www.youtube.com/watch?v=dFFtpbZh4WM, https://www.youtube.com/watch?v=DGKyy2Ihczc, https://www.youtube.com/watch?v=5Tug0-9yo7Y dan banyak lagi testimoni mengenai sim kad ini.

Namun, walaupun dah membaca, sedikitpun saya tidak teruja untuk  mencuba atau menghubungi empunya facebook yang postkan ke wall saya tentang benda alah ni. Hari demi hari dan bulan demi bulan saya ternampak dan terbaca post perkongsian KELEBIHAN DAN KEBAIKAN sim kad ini. Akhirnya saya pun tergerak hati untuk saja-saja bertanya kepada empunya facebook ini. 

Saya bertanya ini itu, itu ini. Tujuan sebenar saya nak menghubungi dan berkomunikasi dengan empunya facebook itu adalah untuk memastikan kesahihan dan kewujudan beliau. Dan ini tidak berakhir di situ. Selepas dah berpuas hati dan yakin dengan kewujudan beliau dan penerangan mengenai sim kad ini, ia tak berakhir di situ. 

Saya mengambil masa lagi untuk membaca dan terus membaca mengenai perkara ini. Saya membuka web site yang berkaitan seperti ini http://toneexcel.biz/?id=596793 dan http://tunetalk.ws/596793.php untuk kepastian dan kepuasan hati. Maklumlah hati dan naluri kita sekarang ni sentiasa nak berwaspada terhadap scam dan penipuan melibatkan teknologi tinggi dan berbagai macam lagi. 


Hati Telah Terpaut

Pada pertengahan bulan Oktober saya ada menyuarakan hasrat dan cadangan kepada suami tersayang untuk bertukar kepada sim kad tune talk tone excel namun tiada sebarang respon. Tak apalah. Biarkan saja cadangan itu berlalu umpama angin yang berpuput di senja hari. 

Pada awal November 2014, saya sekali lagi menyuarakan hasrat kepada suami tersayang untuk bertukar kepada sim kad tune talk tone excel. Saya siap printkan semua KELEBIHAN dan GANJARAN yang akan dinikmati jika menggunakan sim kad ini yang mana tidak terdapat dan belum pernah ditawarkan oleh mana-mana telco lain setakat ini. Sang suami pun akhirnya berkata, "tak aperlah.  Sayang joinlah dulu". 

Akhirnya pada penghujung November 2014, saya telah membuat keputusan untuk menjadi pengguna sim kad tune talk tone excel. Selang 2 minggu lepas itu, akhirnya suami dan keseluruhan keluarga besar Kami bertukar kepada sim kad tune talk tone excel! Tahniah kepada diri saya khususnya dan KAMI sekeluarga amnya kerana telah berjaya mengubah minda menjadi  pengguna bijak yang telah memilih sesuatu produk yang memberikan nilai yang lebih banyak kepada kita. 


APA SEBENARNYA YANG BEST SANGAT DENGAN SIM KAD TUNE TALK TONE EXCEL NI? HEBAT SANGAT SANGAT KER? 

Baiklah sahabat-sahabat semua. Sebelum saya terlajak jauh, saya nak juga perkenalkan apa dan siapa sebenarnya sim kad ini. Begini lah rupa sim kad yang saya maksudkan: 

Yuran pendaftaran seumur hidup sebanyak RM90. Percuma satu sim kad tune talk  tone excel dan di dalam sim kad tersebut sudah terisi kredit percuma RM30. 
Passive income??? Walaupun terlantar sakit di hospital tetapi pendapatan hasil usaha dalam bisnes selama  ini, komisen tetap dibayar ke dalam akaun kerana komisen akan dibayar kepada kita oleh pihak Tone Excel selagimana orang yang kita taja tersebut menggunakan sim kad TTTE.  
Suri rumah tangga pun mampu menjana pendapatan secara pasif walaupun berkongsi secara secara santai kelebihan sim kad ini dengan kawan-kawan.


Saya percaya ramai yang sudah tahu dan baca mengenai sim kad ini. Semasa Kami membuat kempen kesedaran penggunaan sim kad ini di kalangan sahabat dan di sekitar kejiranan, rata-rata maklumbalas yang kami perolehi ialah mereka memang pernah dengar, baca dalam facebook, wechat dan melihat dalam newspaper mengenai sim kad ini tetapi tidak mengetahui lebih lanjut mengenai  KELEBIHAN, KEUNTUNGAN, GANJARAN SERTA KEBAIKAN yang diberikan dan akan dinikmati sebagai pengguna sim kad tune talk tone excel. 


Mari saya nyatakan apakah KELEBIHAN, KEUNTUNGAN, GANJARAN SERTA KEBAIKAN yang saya maksudkan. 


KELEBIHAN 

1. Sim kad  Tune Talk Tone Excel ("TTTE") ni akan diberikan secara percuma ketika mendaftar sebagai pengguna sim kad ini. 

2. Anda boleh KEKALKAN NOMBOR TELEFON yang sedang anda gunakan (Best kan. sebab tu saya suka dengan TTTE ni. Tak naklah bila tukar nombor handphone saya kena sms  nak info nombor handphone baru saya kepada setiap contact yang seramai beratus-ratus tu).

3. Dapat air time/kredit percuma apabila kita top up sebanyak RM30 dapat PERCUMA RM10. Kalau kita top up RM50 kita dapat RM20 percuma (Tak  kan tak nak percuma kredit kot?)

4. Kalau kita top up RM50 ke atas, kita pula diberikan PERLINDUNGAN INSURAN KEMALANGAN dan KECACATAN KEKAL sebanyak RM100,000 secara percuma (Ini sangat sesuai dengan mereka yang beli top up banyak melebihi RM50 setiap bulan. Dah tak payah da nak melanggan insuran kemalangan peribadi lagi kalu dah membeli top up melebihi RM50 setiap bulan. Mudah kan? Of course tertakluk kepada syarat dan terma dengan insuran. Mana-mana insuran pun ada syarat dan terma.) Oh ya. Insuran ini boleh diwariskan kepada waris-waris kita. 

5. Setiap kali kita top up, kita sebenarnya mengumpul point samada kita sedar atau tidak. Point ini akan direkodkan di dalam sistem dan boleh bergabung dengan Point Kad Mesra Petronas. (Ya. Ada sistem. Sistem inilah  yang menyimpan data dan maklumat kita. Sistem ini kita sendiri akan ada akses dan kita sendiri boleh up date maklumat diri kita dan waris-waris kita). Point ini kita boleh tebus untuk tujuan membeli tiket Air Asia dan melancong kemana-mana, e-gift voucher, membeli tiket wayang, tiket concerts, membeli smartphone seperti samsung, LG, Ninetology, Blackberry, HTC dan Nokia.

6. Mendapat diskaun hebat sehingga 30% ke atas semua rangkaian Tune Hotel.

7. Peluang menunaikan Umrah PERCUMA (Khusus untuk yang beragama Islam).

8. Insentif melancong

9. Cabutan bertuah bulanan dan tahunan

10. Top Up Rebat (Cash back. Ini bermaksud anda sendiri top up pun diberikan cash back sebanyak 3%  (Kalau anda beli top up di kedai ) dan 7% (Jika anda set dalam sistem untuk buat auto reload minima RM50 sebulan).

11. Banyak lagi yang lain dan dapat dilihat jika anda melawat web http://toneexcel.com 







LEBIH TERJAMIN

1. Liputan  MELUAS (Tune Talk menggunakan prasarana dan infrastruktur yang disediakan oleh pihak CELCOM. Jadi di mana ada liputan CELCOM di situ ada liputan Tune Talk Tone Excel). Celcom memiliki saham sebanyak 38% di dalam Tune Talk. 

2. Tiada had akaun. Boleh register sebanyak mana sim kad atas nama sendiri. 

3. Top up boleh didapati di merata-rata tempat seperti TESCO, 7Eleven, Watson, Guardian, 99 Speedmart, BHP, Petron, Petronas, Shell, E-pay, Bank Rakyat, CIMB CLICK, Maybank2u dan sebagainya. 

4. Big point yang terkumpul adalah tiada tempoh luput.

5. Sebarang pendapatan seperti komisen top up (Jika kita ada menaja orang menjadi pengguna sim kad ini)  dan juga cash back top up kita sendiri boleh diwariskan kepada waris kita.

6. Sebarang komisen atau bonus akan dibayar terus melalui akaun bank kita (nak tak tengok duit masuk ke dalam akaun kita sendiri?)

7. Bonus penajaan dibayar pada 30hb atau 31 hb jika kita ada menaja sesiapa dalam tempoh 1hb - 15hb bulan tersebut manakala jika menaja 16hb - 30hb/31, bonus akan dibayar pada 11hb bulan depan. Komisen top up bulanan pula akan dibayar pada 21hb bulan berikutnya. 



8. Peluang menjadikan ini sebagai platform untuk menjana pendapatan pasif atau sebagai gaji kedua (Sambil ngeteh dan kopi-kopi kita berkempen dengan sesiapa saja mengenai kelebihan sim kad ini. Tak perlu menjadi salesman. Kita bercerita (Bukan bergosip yer) dan berkongsikan kepada sesiapa sahaja mengenai sim kad ini sebagaimana kita bercerita perkara-perkara yang berlaku di sekitar kita, atau seperti mana kita bercerita mengenai demam bola World Cup baru-baru ini. Sebab masih ramai yang tak sedar kewujudan sim kad ini. Cukup kita bercerita dan berkongsi mengenai kelebihan yang kita perolehi sejak menggunakan sim kad ini, (Macam yang saya sedang buat ni la kan). 







Seciput jer?

Sejujurnya, saya nak testing jer pada mulanya. So saya pun cerita segala benda ni dengan adik lelaki bujang saya. Dia nampak begitu berminat. Maklumlah dengan cash back yang ditawarkan dan penjimatan yang mampu dibuat.  Pada mulanya saya dapat melihat di dalam sistem http://toneexcel.com tu saya mendapat hanya RM17.00 jer sebagai bonus fast track sebab berjaya menaja seorang jer pada 1hb - 15hb dicampur dengan 90 sen sebagai cash back 3% daripada top up saya sejumlah RM30. Jumlah RM17 ini saya terima pada 30hb.  Memang pun seciput kan. Tapi seciput-seciput pun siapa yang saja saja nak bagi kiter RM17. Ini dah lepas minyak motorsikal ni. Telco lain ador ker???

Malah bila saya tengok gambar kat bawah ni..saya berbisik di dalam hati..."e ehh...sifu ni dah jutawan ni..nak juga masuk bisnes ni..." 


Jumlah semakin naik setiap hari

Dan sejujurnya saya kena akui bahawa, sebagaimana naluri insan lain, saya juga merasa seronok dan semakin excited dengan sim kad ini kerana semakin ramai yang mengetahui dan menyedari kelebihan sim kad ini dan mereka mendaftar dengan Kami sebagai pengguna sim kad tersebut. Komisen yang dibayar oleh Syarikat TTTE ini semakin meningkat hari demi hari. Jumlah ini dapat dilihat di dalam sistem yang dapat diakses terus ke dalam web site www.toneexcel.com. 

Bermula dengan RM17 + 90 sen, kini mencecah ratus walaupun belum dikemaskini sepenuhnya sehingga hujung bulan ini. Itu tidak termasuk bonus tahunan yang akan dibayar pada Januari 2015. Jumlah yang meningkat ini berkadaran dengan jumlah pengguna yang mendaftar yang semakin meningkat dari hari ke hari. 

Oh ya. Sebelum saya lupa,sim kad ini tidak sama dengan sim kad tune talk yang boleh dibeli dengan harga RM5 sahaja di kedai. Sim kad tune talk itu tidak mempunyai kelebihan sepertimana yang diberikan di dalam TTTE ini kerana sim kad TTTE ini adalah di bawah Referral Program iaitu member introduce to new member yang membawa makna bahawa hanya yang telah mendaftar sebagai pengguna sim kad TTTE ini sahaja yang dapat menaja pengguna baru ke dalam referral program ini. 


Tiada Siapa Yang Rugi Melainkan Diri Sendiri


Barangkali tidak keterlaluan bila saya katakan bahawa kita sendiri yang memilih untuk menolak kelebihan, kebaikan, keuntungan serta ganjaran yang terhidang di depan mata jika memilih untuk tidak menggunakan sim kad ini. Betul. Memang betul bahawa soal memilih adalah 100% keputusan peribadi. Malah ini adalah soal hati. Soal kehendak dan soal kemampuan. Samalah juga dalam soal memilih jodoh. Soal perasaan.Soal hati.

Namun saya bersyukur kerana "jodoh" saya ada dengan tune talk tone excel. Sambil santai bercerita perkongsian dengan keluarga besar di Sabah, Sarawak dan di Semenanjung serta kawan-kawan, saya gembira kerana dapat mengkhabarkan sesuatu yang baik untuk mereka. Apatah lagi kawan-kawan saya yang sering mengeluh mengenai kos hidup yang semakin meningkat. Dengan adanya referral program sim kad TTTE ni, dapatlah mereka menukarkan handphone yang selama ini menjadi liabiliti (Kerana habis kredit kena beli top up juga. Samada kita guna atau tidak, top up akan expire dan tetap kena beli top up juga lagi ataupun bill telefon tetap kena bayar bila sampai waktu kitaran bill) telah bertukar menjadi mesin yang menjana pendapatan sampingan dan seterusnya menyumbang kepada penjimatan mereka sekeluarga. Kini handphone bukan lagi bebanan/liabiliti kepada mereka, termasuk juga kepada diri saya sendiri kerana sim kad inilah yang menjana pendapatan secara sedar atau tidak (Err..saya tak jual top up. Saya cuma berkongsi kebaikan sim kad tune talk tone excel di sini. Kalu anda nak register silalah berhubung dengan saya atau lawati web http://www.usahawantelco.com/rosefahmi. Tapi kalu nak beli top up silalah pergi ke kedai yang berhampiran ya).



Cadangan Saya 

Sim kad TTTE ini bukanlah spesis alien dari bumi yang lain. Ia juga seperti sim kad yang sedia ada yang dikeluarkan oleh telco lain seperti m...c...d...u...a... Ia adalah sim kad prepaid. Setakat ini belum terdapat post paid untuk sim kad  TTTE. 

Tidak rugi untuk mencuba supaya anda dapat alami/lalui sendiri. Lihat sendiri apa kelebihan, keuntungan, kebaikan dan ganjaran yang anda akan nikmati. Kalau tak suka dan tak berpuas hati, tukar saja ke telco lain. Saya juga pernah berbuat begini suatu ketika dulu bilamana akibat perasaan geram tahap gaban dengan satu telco ni yang kononnya ada di serata dunia. Tetiba balik ke kampung saya di Keningau, Sabah. Hampehh...satu line pun tak de. Esoknya saya "bercerai talak 3" terus dengan line itu tetapi saya tetap maintain nombor handphone itu sehingga kini walaupun saya menggunakan sim kad TUNE TALK TONE EXCEL. 

Oh ya. Sebelum saya terskip satu perkara, antara sebab mengapa saya bertukar kepada sim kad TTTE ini ialah, selepas saya bertukar ke satu telco ini (selepas insiden saya geram tahap gaban seperti yang saya nyatakan di perenggan atas - cerita  5 tahun dahulu, saya pun melanggan post paid dengan satu telco ni dengan nombor handphone yang sama. Jumlah langganan saya adalah RM68 sebulan. Jumlah ini termasuklah pelan data internet, sms dan panggilan. Saya kena bayar jumlah ini sama ada saya guna atau tidak setiap bulan. 

Bertahun lama juga saya setia dengan telco ini dalam lebih kurang 5 tahun. Saya hanya mendapat ganjaran panggilan percuma kepada nombor telco yang sama sahaja ketika harijadi saya yang hanya datang menjenguk sekali setahun sahaja. Selain daripada yang saya sebutkan tadi, tiada kelebihan atau faedah lain yang saya nikmati sepertimana yang ditawarkan oleh sim kad TTTE.  Ileh. Meiyou. Nada. Ingga. No. Nothing

Oleh kerana saya mula tertarik dengan KELEBIHAN, KEUNTUNGAN, GANJARAN dan KEBAIKAN yang diberikan sebagai pengguna sim kad TTTE, maka saya pun mula membuat perbandingan dengan telco yang saya begitu setia ketika itu. Saya mula mencongak. Ini yang akan saya dapat jika bertukar ke sim kad TTTE: 

(a) Jika saya top up RM50 dengan sim kad TTTE -  saya akan dapat RM20 kredit percuma;

(b) Saya dapat free perlindungan insuran kemalangan sebanyak RM100K - dah tak perlu nak melanggan insuran kemalangan lagi;

(c) Saya dapat menjimatkan duit sebanyak RM18 setiap bulan kerana hanya dengan membeli top up RM50 saya dah dapat RM70 kredit dalam sim kad. Ini dah melebihi kos telefon bulanan saya selama ini;

(d) Saya dapat mengumpul point dari top up tersebut dan point tersebut boleh ditebus untuk mendapatkan tiket kapal terbang Air Asia, tiket wayang, top up dll;

(e) Saya mendapat cash back masuk ke dalam akaun  bank saya sendiri sebanyak RM50.00 X 7% (Saya akan memilih auto reload untuk mendapatkan maksimum benefit iaitu 7%) = RM 3.50 masuk ke dalam akaun saya sendiri dari top up tersebut (E eh...tak kan tak nak?)

Itu antara faedah yang saya nampak ketika itu yang menyebabkan saya tanpa menoleh kebelakang lagi meneruskan niat bertukar ke sim kad ini. Saya terus order sim kad untuk diri saya sendiri daripada insan yang telah membuatkan saya "terbaca" post mengenai sim kad ini di facebook wall saya. Alhamdulillah. 

Akhir kata, kadang-kadang Allah datangkan sesuatu itu untuk mengubah nasib dan hidup kita sama ada kita sedar atau tidak. Keputusan di tangan anda. 



p/s: "Orang Yang Berjaya Melihat Peluang, Orang Yang Gagal Hanya Melihat Alasan" - Petikan ayat dari Sifu Mazelan Abas. 


Salam Mesra dan Salam Sayang Selalu

Rosliah Fahmi
Bintulu, Sarawak
Disember 2014
Saya suka sangat dengan statement kat dalam gambar ini. 

9 Oct 2014

Salam Eidul Adha Untuk Yang Jauh Dan Dekat


Salam Eidul Adha


Assalamualaikum wbt dan salam Eidul Adha kepada semua khususnya para pembaca muslimin dan muslimat yang dihormati. Bahang suasana hari raya qurban masih terasa sehingga kini.


Rasanya agak lama blog ini 'tidur' disebabkan kesibukan membuat persiapan anak saya yang akan menghadapi peperiksaan UPSR sabjek English, Sains dan Matematik (ya betul..kena menduduki semula). Kali ini  ada masa yang terluang untuk berkongsi pengalaman kerana pada 9 Oktober 2014, iaitu hari ini adalah hari terakhir anak saya menduduki peperiksaan UPSR untuk kertas Matematik dan ini juga bermaksud anak saya kini merdeka  dari tekanan menghadapi peperiksaan (setakat ini). In shaa Allah.  



Lawatan bersama keluarga ke Taman Tumbina, Bintulu pada hari Ahad lepas, 5hb Oktober 2014.

Taman Tumbina Bintulu, Bintulu, Sarawak

Entri pada kali ini ialah mengenai pengalaman sewaktu melawat Taman Tumbina Bintulu, Sarawak tempoh hari, iaitu pada Ahad lepas, 5hb Oktober 2014. Ini merupakan kali pertama saya dan keluarga melawat taman ini sejak menjejakkan kaki di Bintulu pada tahun 2012. Perkongsian pengalaman ini mungkin berguna untuk pembaca yang belum pernah sampai ke taman ini ataupun yang sedang bercadang untuk melawat taman ini.


Baiklah. Taman ini bersetentang dengan Pantai Temasya,Tanjung Batu, Bintulu. Sesiapa yang bercadang untuk berjogging atau berkelah bersama keluarga di Pantai Temasya, kawasan ini amatlah bersesuaian kerana selepas penat berkelah anda boleh pula singgah melawat taman ini. Anda hanya perlu menyeberangi jalan raya dengan berjalan kaki sahaja.


Tiket masuk ke taman ini ialah RM2 untuk dewasa dan RM0.50 untuk kanak-kanak (12 tahun ke bawah). Waktu melawat ialah pada pukul 8 pagi hingga 5 petang dan dibuka setiap hari. Oh ya. Sebelum terlupa, TUMBINA  dinamakan sempena mengambil nama singkatan ataupun merupakan kombinasi perkataan TUMBUHAN dan BINATANG.

 
Brosur Taman Tumbina, Bintulu
Peta Lokasi Taman Tumbina, Bintulu


Sejarah ringkas  Taman Tumbina


Taman Tumbina telah dibuka secara rasmi pada 2 Ogos 1991 yang mana mempamerkan pelbagai kekayaan koleksi flora dan fauna, khususnya yang terdapat di Bumi Kenyalang.


Taman Tumbina menpunyai keluasan sekitar 57 hektar serta bentuk geografi yang berbukit-bukau. Ia berhampiran dengan Laut China Selatan, diapit oleh Bandar Bintulu  serta tidak jauh dari kawasan perindustrian Tanjung Kidurong. Ini menyumbang kepada kewujudannya sebagai satu kawasan yang sangat strategik samada sebagai kawasan peranginan dan/atau perkelahan mahupun sebagai kawasan riadah yang sihat.


Antara Yang Menarik

Keluarga rama-rama yang dikenali sebagai Alam Kelebar. Kawasan khas ada disediakan khusus untuk keluarga rama-rama ini.  Terdapat rama-rama yang telah diawetkan dan juga yang masih hidup di kawasan tersebut.


Koleksi Orkid.  Terdapat juga koleksi Orkid  yang  mungkin antara yang terbesar bagi kawasan di utara Sarawak.

Seterusnya ada satu kawasan yang dinamakan Kompleks Reptilia. Di sini  anda berpeluang menyaksikan pelbagai jenis haiwan reptilia hidup seperti ular sawa, kura-kura dan buaya (bujang senang – panggilan bagi orang Sarawak kepada buaya).

Buaya yang sedang bersantai di tepi kolam.

Buaya/Bujang Senang






Ular-ular sawa ini ditempatkan di dalam bilik yang berdindingkan kaca tebal.


Selain daripada itu, terdapat juga Koleksi Burung Enggang atau Burung Kenyalang dengan pelbagai saiz, paruh, warna bulu, rupa bentuk kepala dan sebagainya. Malahan kami juga sempat berhibur dengan kemerduan suara burung Tiong Emas dan Tekukur yang pandai meniru kata-kata yang kami ucapkan, contohnya, “Hello”, “Hai”, “Pewwwwiiittt”, “ Assalamualaikum” dan lain-lain lagi.  Saya pasti anda juga akan terhibur melihat gelagat burung-burung tersebut. Tidak ketinggalan juga kami menyaksikan burung kakak tua dan burung merak yang masing-masing mempunyai tarikan tersendiri. 



Burung Tiong Emas (yang tertera pada tanda nama)


Terdapat 3 ekor Burung Tiong Emas di dalam sangkar ini. Burung inilah yang pandai meniru kata-kata dan bunyi-bunyian yang dibuat oleh para pengunjung.


Antara Burung Merak yang ada di situ.


Warna bulu Burung Merak yang berwarna-warni menjadikan ia antara burung yang tercantik.


Antara koleksi Burung Enggang/Kenyalang yang mempunyai bulu yang berwarna-warni.

Cuba berinteraksi dengan Burung Ayam Mutiara.




Koleksi Burung Ayam Mutiara.



Warna bulu Burung Ayam Mutiara yang berbatik-batik membuatkan ia kelihatan cantik.



Seterusnya kami meneruskan perjalanan kami  mendaki bukit berpandukan peta lokasi untuk melihat keluarga rusa, kucing hutan, harimau, beruang dan macam-macam lagi.  Dalam perjalanan kami menuju ke arah bukit tersebut, dari jauh lagi kami melihat bumbung bangunan yang menunjukkan arca seekor Singa sedang berdiri.

 


Keluarga Rusa
Tidak jauh dari kawasan tersebut kelihatan satu kawasan berpagar yang terbentang luas menempatkan sekumpulan rusa yang pelbagai saiz. Ada yang bertanduk dan ada yang tidak. Kami sempat mengabadikan kenangan bersama rusa-rusa tersebut dengan mengambil gambar ketika memberikan makanan. Pada mulanya kami tidak tahu bagaimana untuk menarik perhatian rusa-rusa tersebut supaya datang hampir kepada kami. Tetapi setelah melihat salah seorang pengunjung  yang agak berusia berpangkat pak cik memetik beberapa batang pokok berupa keluarga pakis yang mempunyai daun yang rimbun dan memberikannya kepada rusa-rusa tersebut, maka kami turut memetik daun yang sama dan memberikannya kepada rusa-rusa itu. Kelihatan seolah-olah rusa-rusa tersebut sangat lapar dan mungkin juga benar-benar lapar memandangkan kawasan kandang tersebut semuanya kelihatan telah botak atau gondol. Pucuk paku yang kami berikan dimamah dengan begitu pantas oleh rusa-rusa yang datang berkumpul dan kelihatan saling berebut pucuk tersebut.
 
Rusa berlumba-lumba memakan daun paku-pakis yang dihulurkan
 
 




Aktiviti Jungle Trekking

Bagi pengunjung yang sukakan aktiviti yang mencabar keupayaan fizikal dan/atau sukakan aktiviti lasak agar dapat mengeluarkan peluh, Taman Tumbina adalah tempat yang sesuai kerana bentuk muka bumi yang berbukit-bukau dan tanah tinggi. Walaupun lawatan kami singkat iaitu hanya lebih kurang satu jam sahaja disebabkan oleh cuaca yang menunjukkan hujan akan turun bila-bila masa, namun sudah cukup membuatkan kami semua berpeluh seluruh badan sehingga membasahi belakang baju kami.


Damainya di jiwa

Alangkah damainya suasana persekitaran di sini yang serba malar menghijau diindahkan lagi dengan udara segar yang kaya dengan oksigen tanpa pencemaran, disulami bunyi kicauan burung-burung yang bebas berterbangan di taman ini diselang-selikan dengan kemerduan bunyi Burung Enggang, burung Tiong Emas atau Tekukur dan kadangkala bunyi Ayam Mutiara dan Ayam Alau Babi (Ya betul. Memang ini nama yang tertera pada papan tanda nama di situ). Suasana begini sudah pasti akan mendamaikan dan merawat jiwa sesiapa sahaja yang datang berkunjung di situ, yang sememangnya dahagakan ketenangan dan ingin berada jauh dari kebisingan kotaraya.
Pengalaman singkat berada di Taman Tumbina cukup  menghiburkan serta melegakan pemikiran. Taman ini juga mungkin "mesra alam" buat mereka yang mengalami kekusutan pemikiran, menghadapi tekanan perasaan, rindukan kehijauan hutan serta kesegaran udara. Kami sekeluarga telah sepakat untuk datang lagi pada bila-bila masa di mana ada kesempatan.  Al-maklumlah seorang suri rumah seperti  saya yang perlu memberikan sepenuh perhatian kepada bayi yang masih kecil banyak bergantung kepada kesesuaian masa. Pengurusan masa adalah suatu yang kritikal kerana bukan sahaja bayi kecil yang  memerlukan sepenuh perhatian, malahan anak saya yang dah bersekolah juga memerlukan pemantauan termasuklah mengendalikan seluruh urusan rumah-tangga setiap hari. Oleh itu, saya banyak belajar mengenai teknik pengurusan masa di sini http://www.ashadee.net/go/49794/Rosefahmi. Anda juga boleh melayari laman ini jika berhasrat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai teknik dan rahsia bagaimana kita sebenarnya boleh menjimatkan masa kita sekurang-kurangnya 10 jam seminggu. Tak percaya, cuba dulu dan lihat sendiri.

 Boleh Membawa Makanan dan Minuman Sendiri

Oh ya. Anda boleh membawa makanan dan minuman sendiri ke taman ini sebagaimana para pengunjung yang lain lakukan, termasuklah membawa kamera masing-masing. Malahan ada juga kelihatan pengunjung yang membawa alat muzik seperti gitar dan duduk bersantai beramai-ramai di bangku-bangku yang disediakan di situ sambil mendendangkan lagu jiwang bertajuk “Sandiwara Cinta”. Anda yang belum pernah mendengar lagu ini bolehlah klik di sini http://www.youtube.com/watch?v=0myIhVlt8i4. Dari pengamatan kami, di taman ini terdapat juga kantin yang menjual makanan dan minuman.


Cadangan Penambahbaikan

Banyak lagi taman seumpama ini di Negara kita yang tercinta,  misalnya Zoo Negara di Hulu Klang, Selangor, Taman Negara Kinabalu (Kinabalu Park) di Sabah (Negeri di Bawah Bayu) dan lain-lain. Persamaan yang ketara di setiap taman-taman tersebut ialah adanya kaunter atau galeri kecil yang akan menjual cenderahati atau cenderamata yang mewakili rupa bentuk flora dan fauna yang terdapat di taman ini. Kami tercari-cari kaunter atau galeri yang menjual sebarang cenderahati atau cenderamata untuk dijadikan sebagai buah tangan sebelum kami beredar keluar dari taman itu namun tiada kelihatan galeri yang dicari. Saya percaya jika adanya kaunter atau galeri sedemikian, ia bukan sahaja akan menjadi suatu tarikan kepada para pengunjung, malah akan juga menjadi suatu sumber pendapatan Taman Tumbina.  Ini hanyalah satu cadangan ya.

Jika anda inginkan sebarang maklumat lanjut mengenai Taman TUMBINA, anda boleh menghubungi pihak Taman Tumbina Bintulu di talian 086 337709 atau 086 337710, atau melalui emel www.tumbina.com.my.  

Sekian sahaja untuk kali ini. Silalah berkunjung ke taman ini dan alaminya sendiri. Wasalam.

28 Sep 2014

Kindness Is Universal

A Group of China Dolls on the bus


Last Tuesday i.e. 23rd September 2014, I was travelling on a public transport - VIP Coach back to Bintulu, Sarawak after completing an official task at the High Court of Sabah and Sarawak in Sibu, Sarawak when a group of china dolls (I guess they are, judging from their looks) got into the bus and filled few rows of the seat in front of  me. One of them was seated next to me on my left hand side. Oh ya. Before I missed it, you sure want to see how they were dressed: very short pants (some are jeans materials), mini skirts, transparent t-shirts and blouse and all of them were wearing heels. And they are all very gorgeous and sexy! Including the one next to me. Of course they are all very skinny (considering my size) just like those girls in the  Korean  Pop Singer.

I turned and smiled at her when she found her seat beside me and so did she. In a minute, they started chit-chatting amongst themselves painting the colour of the air in the bus with their language which obviously to my ear is Mandarin, as  I am familiar (I guess most Malaysians are familiar too due to our multi-cultural-country nature of society) with some of the words they uttered but I got blur to the rest as they talked very fast just like Mr. Wong Fei Hung did (Jet Li - the super famous Chinese Kung Fu master actor) in the Chinese movie

About a half an hour sitting while waiting for the bus to move according to its Schedule, the girl beside me started to shiver. She squeezed her body and folded her hands tight to her body.  She even talked to her friends who were seated immediately at the row in front of me. All of them in fact was shivering and folding their hands tightly to their body. I guessed it must be due to the cool air coming out from the air conditioner's  valve direct to their head and face. The air temperature to me was very normal as I am already seasoned with the bus' temperature plus I had brought along with me a cotton jacket with hood. Yeayyyyy.

She stood up and tried pulling to the left and to the right of the air conditioner's head valve. I was just observing what she was doing. Despite the attempt, the cool air still kept blowing onto her head and face. Nothing changed. She shivered much stronger I noticed. So did those other girls in her group. Understanding her predicament, I stood up, pressed harder the head valve of the air conditioner and just turned it to the right side! Eventually the volume of the temperature was now set to high (or adjustable according  to our desire). Voila!  I sat back calmly.


Body Language Is Universal

Guess what happened next! The girl immediately uttered these words to me with a big smile showing her yellow teeth: "xie xie ni". These Chinese words I wrote into Pinyin and to be pronounced in the way reading Malay, i.e. "Sieh sieh ni". Guys, I let you guess what are the meaning of those words. Well...I returned her smile without showing my teeth and replied  "no problem". Less than few minutes, she tapped one of her friends' back and  she demonstrated to them on how to handle the air conditioner's head valve. I also noticed that all of her friends looked at me and smiled when the girls next to me pointed her finger at me. I smiled back and felt like becoming a new heroin in a movie for saving a group of people from drowning in the sea.


"Kindness is A Thing That A Blind Can See And A Deaf Can Hear"
You see guys...it is so very true as the saying goes that "Kindness is A Thing That A Blind Can See And A Deaf Can Hear" and seriously I love these words. Yeah. It was just a token for being able to offer little help to those who are in deed in need.  Have you ever been in the similar situation when you first time set your feet into a totally new and strange place with so very unfamiliar gadget, very advance equipment etc. etc.  where you were in direly in need but everybody seemed to be ignoring you? Have you been there before? Yeah. I have been there  before too. As life is so dynamic plus very unpredictable, we ought to believe, at least, in Karma: what you give you get back. So, I guess it is good to do good things to other human beings on this planet. Do so while you can and you will feel good about it. Trust me.

That is all my sharing for today. God! I feel damn sleepy now at this time, Sunday morning.  Haven't got nap till this hour.  Oh ya. Before I leave you...I think some of us may have interest in this or are looking for the opportunity of doing business of good and quality product  from China which you could import directly from there. All the necessary tools on how, what, where, who etc are all here. Check it out <a href="http://www.ashadee.net/go/49767/Rosefahmi">Pakej Import Dari China</a>
Warmest Regards,
Rosliah Fahmi
http://rosliah.fahmi@facebook.com
My Little Baby Boy and Myself in my hometown in Keningau,Sabah. Picure taken last August 2014.

 

26 Sep 2014

5 Topik Hot Untuk Buat Duit Di Youtube | WangCyber.com

5 Topik Hot Untuk Buat Duit Di Youtube | WangCyber.com

18 Sep 2014

Yang mana satu pilihan kalbu: Breastfeeding atau Susu Formula?

Assalamualaikum semua,

Minggu lepas saya telah pergi menemani sang suami menjalani rawatan fisioterapi di BMC Bintulu. Sementara menunggu sesi rawatan suami selesai, saya bersembang dengan petugas-petugas wanita yang ada pada hari itu. Kebetulan petugas-petugas itu saya dah kenal lama. Mereka juga baru kembali bertugas setelah bercuti melahirkan bayi mereka dua bulan lepas.
 Kami saling bertukar cerita mengenai bayi masing-masing. Salah seorang petugas tersebut meluahkan rasa rindu yang teramat terhadap bayinya yang terpaksa ditinggalkan di kampung halaman bersama suami dan ibu mertua manakala beliau tinggal seorang di Bintulu demi tugas. Hanya pada hujung minggu dan cuti umum beliau dapat pulang menjenguk bayinya.
Saya bertanya, "Abis tu bagi susu badan ka susu tin"? Jawabnya, "Saya bagi susu tin saja la kak Rose sebab susu saya tidak cukup. Susu saya sudah kering kak". Panjang lagi cerita mengenai susu badan/susu ibu sebenarnya.
 Dikesempatan inilah saya berkongsi dengan mereka pengalaman pertama percubaan saya breastfeedkan anak sulung saya yang kini berusia 12 tahun. Usia saya nak mencecah 26 tahun ketika saya melahirkan anak sulung saya. Pada masa itu, tiada panduan khusus mengenai penyusuan bayi. Tiada penekanan terhadap mustahaknya menyusukan bayi dengan susu ibu. Malahan saya tidak ambil beratpun soal penyusuan susu ibu. Almaklumlah saya berada jauh dari keluarga dan hanya menguruskan diri dan rumahtangga sahaja mengikut rentak otak sendiri. Ditambahkan lagi dengan kesibukan melayan karier yang baru meningkat naik. Banyak kursus-kursus berkaitan  tugas dan jawatan yang wajib perlu dihadiri sehingga seminggu ke dua minggu dan sebagainya. Malahan saya tidak pernah terfikirkan untuk memerah susu untuk memastikan air susu tidak kering. Pada saya, aktiviti perah-memerah susu ni..errgghhhh…sungguh kelakar bunyinya kerana saya membayangkan lembu yang diperah putingnya untuk mendapatkan susu.  

Selepas saya kembali dari berkursus selama 2 minggu di Ayer Keroh, Melaka, masa nak bagi susu kat baby saya, baby pula menolak dengan lidah comel dia. Dah suka dengan susu Pediasure yang jadi makanan selama 2 minggu agaknyer. Beberapa hari saya cuba bagi kat dia, masih tak nak. Akhirnya, sedar tak sedar, buah dada makin kempis. Air susu makin kedekut nak keluar. Persoalan yang selama ini akhirnya terjawap. Rupa-rupanya air susu saya kering bukanlah disebabkan memang nak kering semata-mata atau air susu tidak cukup. Keringnya susu itu adalah disebabkan oleh tiadanya aktiviti hisapan (sucking) dari bayi  saya ataupun aktiviti yang menyebabkan air susu dikeluarkan. Sekarang baru saya faham bahawa bahagian otak kita yang saling berkait dengan bahagian yang mengeluarkan susu hanya akan memproses pengeluaran susu seandainya terdapat aktiviti yang “trigger” kilang pengeluar susu itu. Aktiviti hisapan bayi atau perahan itu tadi akan "dibaca” oleh sel otak yang berkenaan sebagai satu permintaan dan hanya jika ada permintaan barulah kilang pengeluar susu akan “membekalkan” susu tadi. Secara ringkasnya, proses  atau fenomena ini lebih dikenali sebagai supply and demand. Oleh itu, seandainya tiada demand terhadap susu ibu tadi, maka tiadalah supply dari kilang susu. Dan akhirnya, keringlah kilang susu tadi (susu ibu kering).

Selepas itu,  apabila ditanya oleh kawan-kawan mengapa saya tidak memanjangkan penyusuan bayi, (sebab nak cover kebodohan sendiri), senang-senang jer saya jawap “susu saya kering la. Entah kenapa cepat kering. Tak cukup susu agaknya. (Padahal saya sendiri tak tau selama ini kaedah penyusuan saya yang silap).
Kini dari pembacaan saya,  rupa-rupanya rahsia untuk memastikan air susu tidak kering ialah "dengan menyusukan bayi sekerap yang boleh" ataupun kalau ibu yang mempunyai karier, ibu berkenaan kenalah bersedia untuk memerah susu di pejabat. Panduan penyusuan yang teratur termasuklah panduan yang lengkap mengenai keibubapaan, penjagaan kehamilan dan yang seangkatan dengannya banyak dinyatakan di laman www.babycentre.com. Kredit juga saya tujukan kepada penulis ebook Panduan Penyusuan Untuk Ibu Bekerja iaitu Puan Intan Rahayu Samad kerana melalui ebook beliau yang saya beli, banyak tips dan panduan yang saya belajar khususnya bagaimana mengekalkan air susu sementara ibu bekerja di pejabat ataupun berjauhan daripada bayi. Kawan-kawan juga boleh melayari http://pumponthejob.com/?ref=4 untuk mendapatkan maklumat lanjut.
 
 
Keperluan seperti breastpump dan botol susu serta freezer haruslah diambilkira. Oh ya. Sebelum saya mengambil cuti panjang untuk menjaga bayi saya, aktiviti memerah susu di pejabat memang salah satu agenda saya selama  6 bulan. Saya tak nak mengulangi kesilapan saya sebelum ini. Saya kena pastikan bekalan susu untuk baby saya cukup untuk 5 hari sementara saya bertugas jauh nun di sana. Setiap hujung minggu, saya tak lupa membawa stok perahan susu balik ke Bintulu.  Tidak mustahil sebenarnya untuk memastikan penyusuan bayi sehingga 2 tahun kerana ibu-ibu lain berjaya melakukannya. Ibu dan nenek serta moyang kita sebelum ini pun berjaya melakukannya. Sehingga kini saya masih menyusukan bayi saya. Saya yakin ibu-ibu di luar sana pun pasti boleh. In shaa Allah.
 
Setiap peket hendaklah diletak tarikh dan bulatkan isi setiap peket mengikut sukatan yang tertera pada peket seperti di dalam gambar.
 
Susu perahan saya secara purata ialah 5oz ke 6oz setiap peket.

 
Bayi kedua saya.
 
Assalamualaikum semua...nama saya Ghaanii Omaar Vel.
 
Kakak dan adik.
Saya menggunakan breastpump Philips Avent untuk memerah susu. Jenama lain juga banyak di pasaran seperti Pureen dan Madela.
 
Oleh itu, buat ibu muda atau yang belum berpengalaman dalam hal penyusuan bayi bolehlah melawat laman yang saya sebutkan di atas.  Sekian sahaja entri untuk kali ini. Di kesempatan lain saya akan berkongsi kelebihan dan kekurangan yang akan seorang ibu lalui (berdasarkan kehidupan seharian) berbanding menyusukan bayi dengan susu formula.
Wasalam.
 
Salam Mesra
Rosliah Fahmi
http://pumponthejob.com/?ref=4
rosliah.fahmi@facebook.com
Google.com/+rosefahmi
rosliahfahmi.blogspot.com
 
 
bulan. Saya akan membawa bekalan susu selama 5 hari itu pada hujung minggu untuk diberikan kepada bayi saya ketika saya kembali bekerja. Tidak mustahil sebenarnya untuk memastikan penyusuan bayi sehingga 2 tahun kerana ibu-ibu lain berjaya melakukannya. Ibu dan nenek kita sebelum ini pun berjaya melakukannya.
 
Oleh it
Yang mana satu pilihan kalbu: Breastfeeding atau Susu Ibu?

 

 

Assalamualaikum semua,

 

Minggu lepas saya telah pergi menemani sang suami menjalani rawatan fisioterapi di BMC Bintulu. Sementara menunggu sesi rawatan suami selesai, saya bersembang dengan petugas-petugas wanita yang ada pada hari itu. Kebetulan petugas-petugas itu saya kenal sejak awal tahun ini . Mereka juga baru kembali bertugas setelah bercuti melahirkan bayi mereka.

 

Kami saling bertukar cerita mengenai bayi kami. Salah seorang petugas tersebut terpaksa meninggalkan bayi beliau di kampong halaman bersama suami dan ibu mertua beliau manakala beliau tinggal seorang di Bintulu demi tugas. Hanya pada hujung minggu dan cuti umum beliau dapat pulang menjenguk bayinya.

 

Saya bertanya, "Abis tu bagi susu badan ka susu tin"? Jawabnya, "Saya bagi susu tin saja la kak sebab susu saya tidak cukup. Susu saya sudah kering kak". Panjang lagi cerita mengenai susu badan/susu ibu sebenarnya.

 

Dikesempatan inilah saya berkongsi dengan beliau pengalaman pertama percubaan saya menyusukan badan kepada anak sulung saya. Pada ketika itu usia saya nak mencecah 26 tahun ketika saya melahirkan anak sulung saya. Tiada panduan khusus mengenai penyusuan bayi. Tiada penekanan terhadap mustahaknya susukan bayi dengan susu ibu. Almaklumlah saya berada jauh dari keluarga dan hanya menguruskan diri dan rumahtangga sahaja.

 

Persoalan yang selama ini akhirnya terjawap. Rupa-rupanya air susu saya kering bukanlah disebabkan memang nak kering semata-mata atau air susu tidak cukup. Sebenarnya rahsia untuk memastikan air susu tidak kering ialah "dengan menyusukan bayi sekerap yang boleh" ataupun kalau ibu yang mempunyai karier, ibu berkenaan kenalah bersedia untuk memerah susu di pejabat. Keperluan seperti breaspump dan botol susu serta freezer haruslah diambilkira. Sebelum saya mengambil cuti panjang untuk menjaga bayi saya, aktiviti memerah susu di pejabat memang salah satu agenda saya selama  6 bulan. Saya akan membawa bekalan susu selama 5 hari itu pada hujung minggu untuk diberikan kepada bayi saya ketika saya kembali bekerja. Tidak mustahil sebenarnya untuk memastikan penyusuan bayi sehingga 2 tahun kerana ibu-ibu lain berjaya melakukannya. Ibu dan nenek kita sebelum ini pun berjaya melakukannya.

 

Oleh it